LDODK kampioen Ereklasse A

Een punt was genoeg. En dat lukte, al was het in de aller- , allerlaatste seconde van de wedstrijd. Marjolijn Kroon maakte de 21-21, waardoor LDODK/Rinsma Modeplein met nog één wedstrijd te gaan zeker is van de eerste plek in de Ereklasse A.

Dat het aan het eind van de wedstrijd tegen DOS’46 zo spannend zou worden, daar ging in de eerste helft eigenlijk niemand van uit. Vanaf 2-2 nam LDODK de leiding om die een paar keer uit te bouwen tot een gat van vier punten (8-4 en 10-6). LDODK speelde vrijer en creëerde veel eenvoudiger kansen en gaf DOS’46 weinig mogelijkheden. Vanaf de strafworpstip maakte Friso Boode zelfs de 12-7. Hij speelde een sterke eerste helft met vijf doelpunten. Toch kwam LDODK niet helemaal los van de ploeg uit Nijeveen. Halverwege de wedstrijd was het 13-10.

Direct na de pauze maakte Boode ook nog de 14-10, maar daarna nam DOS’46 het initiatief over. Bij LDODK lukte het allemaal niet meer, bij DOS’46 kregen ze juist te smaak te pakken: 14-13. Daarmee werd de tweede helft een echte wedstrijd, waar het LDODK aanvankelijk toch lukte om de voorsprong van twee, soms weer drie punten vast te houden. Maar met nog vijf minuten te gaan schoot Max Malestein de ploegen op gelijke hoogte: 18-18. LDODK kwam nog twee keer op voorsprong (19-18 en 20-18), maar met nog twee minuten op de klok was het weer gelijk: 20-20.

Na een time-out was de tijdwaarneming in de war. Voor spelers en publiek was niet meer te volgen hoe lang de wedstrijd nog zou duren. DOS’46 leek de winst te pakken op 20-21, maar in de laatste aanval gaf Marjolijn Kroon direct gas richting korf. De eerste keer kreeg ze de bal niet, de tweede keer wel. De doorloopbal ging er in: 21-21. Direct einde wedstrijd.

Door de overwinning is LDODK zeker van de eerste plaats in de Ereklasse A. Het verschil met DOS’46 blijft drie punten, met nog een speelronde te gaan. Door het gelijke spel is DOS’46 als nummer twee ook zeker van de play-offs.

De eerste plaats betekent dat LDODK/Rinsma Modeplein op zaterdag 15 juni in de play-offwedstrijd thuis speelt tegen de nummer twee uit de Ereklasse B. De tegenstander is nog niet bekend. In de ander poule is het nog spannend. PKC is na de overwinning op TOP van zaterdag (19-16) koploper met 14 punten, TOP volgt met 13 punten. DVO is nummer drie met 11 punten. In de slotronde staat komend weekend DVO-TOP op het programma. PKC speelt dan thuis tegen KZ.

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl