LDODK geeft het DVO cadeau

Met een 29-24 voorsprong leek het pleit bij LDODK-DVO beslecht. Maar daar dacht de ploeg uit Bennekom anders over. Ze bogen de achterstand om in een 31-34 overwinning. De algemene gedachte bij LDODK: die voorsprong hadden we nooit meer weg mogen geven.

LDODK/Rinsma Modeplein tegen DVO/Accountor was een wedstrijd met meerdere gezichten, er was voor het publiek veel te beleven. Dat DVO veel kan scoren was vooraf bekend en dat Gertjan Meerkerk de te beteugelen man was ook. Was het in de heenwedstrijd André Zwart die hem in toom hield, zaterdag was die taak aan zijn broer Erwin. Vanaf de eerste seconde was het een mooi onderling duel, met Zwart aanvankelijk als grote winnaar. Erwin was ‘on fire’, bijna alle schoten vielen goed. Halverwege stonden er al zeven streepjes achter zijn naam. Zijn broer André deed het niet veel minder met op dat moment vijf doelpunten. Meerkerk kwam in de eerste helft tot vier goals en een gemiste strafworp.

De eerste helft sloot af op 17-15 en kende verschillende fases. DVO boog een 3-0 achterstand om in een 3-5 voorsprong. Voor LDODK het sein om Marvin Piepers en Friso Boode van vak te laten wisselen. Boode was weer van de partij, nadat hij wegens ziekte vorige week miste. Hij had de afgelopen week echter niet getraind. Piepers was voor de tweede keer op rij de vervanger van de geblesseerde Julian Frieswijk. Bij LDODK ontbrak Marjolijn Kroon vanwege verplichtingen met haar werk, Marlou Kuiper verving haar.

De vakwissel Boode-Piepers pakte goed uit. Boode had in de rebound tegen Koen van Roekel meer in te brengen. Van 3-5 werd het 6-5, waarna het tot 8-8 gelijk opging. DVO sloeg vervolgens een gaatje naar 8-11 en 10-13. Vervolgens scoorde LDODK zes keer op rij: 16-13. In deze fase lieten de Bennekommers fraaie kansen liggen. Ruststand: 17-15.

DVO verkleinde het gaatje direct in de tweede helft tot één punt (17-16), waarna LDODK via strak verdedigen en wel scoren weer het voortouw nam en uitliep naar 21-16. Maar vijf goals verschil zegt op het hoogste niveau nog niet alles. DVO kwam terug tot 21-19, waarna LDODK het gat weer optrok (24-20 en 27-22).

Ook op 29-24 was de wedstrijd dus nog niet gespeeld. DVO kwam langzaam maar zeker dichterbij. Met twee treffers op rij bracht Koen van Roekel DVO naar 29-27, hij maakte ook de 30-29. Met nog zes minuten op de klok was het Meerkerk die beide ploegen op gelijke hoogte bracht: 30-30.

De scherpte in het schot die LDODK de hele wedstrijd had, liet juist op dit cruciale moment te wensen over. Erwin Zwart had er al twaalf in liggen, maar nu lukte het niet meer. Aanvallend waren er niet altijd de logische keuzes en verdedigend werd de druk minder. En dat terwijl LDODK eerder dit seizoen al heeft laten zien verdedigend juist zo sterk te kunnen zijn.

De heren van DVO tankten inmiddels zelfvertrouwen. De ingevallen Menno van der Neut (2), Van Roekel en Meerkerk schoten de wedstrijd op slot. Het duel Zwart-Meerkerk eindigde in 12-9, LDODK-DVO in 31-34. Alles wat LDODK was bleef verbijsterd, kwaad en teleurgesteld achter. Hoe was dit mogelijk?

Niet alleen LDODK verloor, ook TOP won niet. PKC en KZ wel. Het wordt al met al een pittige strijd om de vier plekken in de play-offs. LDODK staat nu derde met 16 punten, gelijk met KZ en Fortuna (mits die zondag van Blauw Wit weet te winnen). DOS’46 volgt op twee punten en komende zaterdag staat de noordelijke derby op het programma. Het wordt zoals Henk Jan Mulder aan het begin van het seizoen al stelde iedere week een finale.

Foto’s: Jacob Heres/Picturespot.nl