LDODK begint in kampioenspoule weer op nul, PKC zaterdag eerste tegenstander

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het was op het nippertje, maar LDODK/Rinsma Modeplein wist zich te plaatsen voor de kampioenspoule van de Korfbal League. Zaterdag (19.30 uur) te beginnen met een uitwedstrijd bij PKC.

Door de bijzondere competitieopzet beginnen de korfballers uit Terwispel en Gorredijk echter op nul punten. Erwin Zwart rekent desondanks op een paar mooie wedstrijden. “At it meisit yn in folle sporthal, dêr hâldt ús ploech wol fan.”

Ontlopen

Echte angst was er niet, maar Erwin Zwart is heel blij dat zijn LDODK de degradatiepoule in de Korfbal League ontloopt. Van de zes ploegen die hierin uitkomen, degraderen er in ieder geval drie rechtstreeks, een vierde moet zich nog veilig spelen tegen de verliezend hoofdklassefinalist. “Dêr sitte best goeie ploegen tusken, yn sa’n opset kin it hiel raar rinne. It is moai dat wy ús dêr net drok oer hoege te meitsjen.”

LDODK zit dus bij de zes ploegen die in de kampioenspoule uiteindelijk uitmaken wie zich de nieuwe Nederlands kampioen mag noemen. De Korfbal League kent dit jaar een bijzondere opzet met, als gevolg van de coronaomstandigheden, opnieuw twee poules van zes ploegen.

De beste drie ploegen uit iedere poule plaatsten zich voor de kampioenspoule, de onderste drie voor de degradatiepoule. LDODK eindigde als derde, met evenveel punten als Blauw-Wit. Maar de onderlinge duels met de Amsterdammers waren in LDODK-voordeel.

Kansen

De kampioenspoule bestaat niet uit een volledige competitie, er wordt alleen gespeeld tegen de ploegen die in de eerste fase in de andere poule zaten. LDODK plaatste zich vanuit poule A samen met Fortuna en KZ. De resultaten tegen deze twee ploegen, vier keer verlies, tellen wel mee op de ranglijst. LDODK begint dus op nul punten en speelt alleen een uit- en een thuiswedstrijd tegen PKC, DVO en DOS’46. “It is in nuvere opset, mar wy moatte it dermei dwaan”, constateert Zwart nuchter. “Mar der lizze noch wol kânsen op in pear moaie wedstriden.”

Voor de korfballiefhebber staan er in ieder geval twee noordelijke derby’s tegen DOS’46 op het programma; de Drenten beginnen ook op nul punten. “Mar ek tsjin DVO lizze der kânsen. Wolle wy noch kâns meitsje op de play-offs, dan moatte wy beide kearen fan DVO en DOS’46 winne. Mar it moat mei de oare útslagen dan ek wat meisitte.” De eerste vier ploegen spelen aan het einde van de kampioenspoule play-offs op weg naar de titelfinale.

Niet kansloos

Kansloos is LDODK dus zeker niet, vindt Zwart. “It kinne leuke wedstriden wurde en it begjint by ús mei de wike better te rinnen.” Een goed seizoen is het voor LDODK tot nu toe zeker niet, daar is Erwin ook klip en klaar over. “De measte spilers yn ús ploech ha noch net it nivo helle dat se helje kinne.” Moeizaam verlopen wedstrijden leidden rond Kerst tot het zelfgekozen afscheid van hoofdtrainer/coach Dico Dik. “Dat seagen wy net oankommen, mar it hat wol it goede momint west.”

Met opvolger Gerald Aukes heeft LDODK de opgaande lijn weer te pakken, vindt Erwin. “Tsjin Fortuna ha wy in helte goed spile, foaral ferdedigjend. Dêr hienen wy ek noch wol wat te winnen.” De opgaande lijn zorgt ook voor een betere sfeer in de ploeg. “Wy wolle wer foar elkoar de striid oangean. It sit goed.”

De beperkte aanwezigheid van publiek bij de laatste thuiswedstrijd in de eerste poulefase smaakt naar meer. “Ik bin sels ek in publyksspiler, sykje nei in doelpunt graach kontakt mei it publyk. Der binne der mear dy’t dêr ekstra enerzjy fan krije.” Of de lege tribunes punten hebben gekost in de eerste fase, vindt Erwin moeilijk te zeggen. Ook de andere ploegen moesten het zonder publiek doen. “Mar de measte tsjinstanners komme oars altyd wol mei in spesjaal gefoel nei De Gordyk. It kin der hjir mâl omweigean. Ik hoopje dat de hal straks wer hielendal fol sitte mei. Ik sjoch dernei út.”

Deel dit artikel op: