Jeugdtrainer Dick Wever: ‘Het belangrijkste doel is dat de kinderen weer gaan bewegen’

Terug naar het nieuwsoverzicht

Na een wekenlange gedwongen pauze mag er eindelijk weer door de jeugd samen worden gesport. Ook bij LDODK zijn de voorbereidingen in volle gang om vanaf 4 mei weer los te kunnen. En niet alleen de spelers, maar ook de trainers staan te popelen om de wei weer in te kunnen. Dick Wever, is één van hen.

“Het belangrijkste doel is dat de kinderen weer gaan bewegen”. Dick is, samen met vele andere trainers druk bezig met de voorbereidingen van de trainingen, binnen de door de regering aangegeven randvoorwaarden. En dat is nog een hele uitdaging. “Voor de kinderen van 12 jaar en jonger is dat nog wel te doen, hoor. Zij mogen elkaar ook gewoon aanraken. Maar wij als trainers moeten ervoor zorgen om steeds die 1,5 meter in acht te houden. Dat zal trouwens nog wel een klus worden. Ik ben erg benieuwd hoe dat in de praktijk werkt.”

Niet te moeilijk maken

Dick wil dan ook niet direct de lat heel hoog leggen. “We moeten het onszelf vooral nu niet te moeilijk willen maken.” In het pre-corona tijdperk bestond bij LDODK een trainingsopzet altijd uit een gedeelte tactiek, een gedeelte techniek, een gedeelte met inzet en conditie, duels uitvechten, waarna diezelfde elementen meestal in partijvormen terugkeerden. “Maar dat is nu toch even anders, vooral bij de oudere kinderen. Bij de jongere kinderen kan wel wat meer, dus ik denk dat we daar ook gewoon lekker veel partijtjes gaan doen. Dat is toch nog steeds het allerleukste. Misschien per training wel een half uur lang,” lacht Dick.

Vooral bij de categorie 13-18 jaar vallen veel trainingsvormen weg in verband met de 1,5 meter-regel. “Alleen de start van zo’n training, als ik iedereen bij elkaar roep, is al een uitdaging. Ook zij moeten onderling 1,5 meter afstand bewaren. Gelukkig heb ik een vrij duidelijke stem,” grijnst Dick. “Maar een normaal partijtje kan dus niet. Duels kunnen niet. En dus zullen we toch andere vormen moeten bedenken en creatief moeten zijn”.

Elkaar helpen

Gelukkig zijn er inmiddels ook andere clubs bezig om trainingen te ontwikkelen. “We moeten elkaar als clubs hierin helpen en oefenstof met elkaar delen. Ik zag dat ook bondscoach Wim Scholtmeijer daartoe opriep. Daar ben ik helemaal voor.” Scholtmeijer was zelf afgelopen week al te zien bij het SBS6 programma Hart van Nederland, waar hij jeugdtrainingen verzorgde bij Synergo uit Utrecht. “Dus ik zal mijn ogen goed de kost geven.”

Dick denkt, tot besluit, dat deze hele periode ook wel iets positiefs zal opleveren. “De vanzelfsprekendheid is weg. Ik denk dat we onszelf nu veel bewuster zijn van het feit dat we weer buiten kunnen sporten. Dat we dat ook veel meer waarderen en niet altijd alles maar als een vanzelfsprekendheid beschouwen.”

Foto (archief LDODK-bijlage Sa!): Sietse de Boer

Deel dit artikel op: