Friso Boode kiest voor ambitieus LDODK

Terug naar het nieuwsoverzicht

International Friso Boode (27) maakte afgelopen weekend bekend dat hij vanaf volgend seizoen bij LDODK/AH Gorredijk speelt. Met de ambitie om LDODK verder te helpen richting landelijke top.

Komend weekend wil Friso zijn driejarig verblijf bij TOP Sassenheim graag afsluiten met opnieuw een Nederlandse titel. Het halen van prijzen was voor hem een van de redenen om drie jaar geleden de overstap van Nic. Naar TOP te maken. “Ik wilde een betere korfballer worden en meedoen om de landstitels. Dat is meer dan uitgekomen.” Het halen van prijzen is mooi, maar eigenlijk vindt Friso de weg er naar toe, het groeiproces van het team en de vereniging, nog leuker. Wat dat betreft ziet hij wel paralellen met het proces waar hij bij LDODK nu instapt. “Het is een complex proces, waarbij er veel stukjes op hun plaats moeten vallen. Resultaatgericht werken is leuk, maar er is meer dan alleen talent nodig om de play-offs te halen. Een paar blessures kunnen al roet in het eten gooien.”

Hele team
Voor Friso ligt de grote uitdaging dan ook in het groeien van het team. “Wij spelen volgend seizoen met drie internationals, maar een team is meer dan dat. De medespelers moeten geen toeschouwer zijn, het zijn bij iedere aanval en iedere verdediging belangrijke puzzelstukjes.” Daarnaast is het volgens Friso belangrijk dat een team zich zelf kan redden. “Alleen wanneer je met z’n allen tot op het bot gemotiveerd bent, heb je een kans. Het team moet zelf ook weten wat het wil en wat het kan. Ik weet uit ervaring dat tijdens een finale contact met een coach heel lastig is.”

Investeren in leefomgeving
Na zijn aangekondigde vertrek bij TOP Sassenheim nam Friso een paar weken de tijd om goed na te denken over wat hij nu precies wilde. Naast de ambities van LDODK was ook het investeren in zijn direct leefomgeving een belangrijke reden om voor LDODK te kiezen. “Ik woon al een paar jaar in Heerenveen, we bouwen nu een nieuw huis dat in september wordt opgeleverd. Door het korfballen moest ik hier sociaal vaak nee verkopen. En ik merk dat ik die sociale contacten steeds belangrijker ga vinden. Nu heb ik de kans om sociale activiteiten en topkorfbal met elkaar te verbinden.” Bovendien werkt Friso als docent aan de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk. “Ook dat bindt mij aan Gorredijk. Omdat ik international ben, heb ik nu onbetaald verlof, maar het is zeker de bedoeling dat ik weer meer uren les ga geven.”

Jeugdopleiding
Friso gaat de komende jaren ook een belangrijke rol spelen bij het verder vorm geven van de jeugdopleiding van LDODK. Voorzitter Gouke de Vries: “We zijn heel blij met de komst van Friso. Voor de kortere termijn als succesvol speler, maar voor de langere termijn ook in de jeugdopleiding. Friso heeft op dat terrein de afgelopen jaren ook veel kennis opgedaan. Daar kunnen we gebruik van maken. Met als doelstelling om de jeugd op het hoogste niveau te laten spelen en zo ook voor de lange termijn topkorfbal in Gorredijk mogelijk te maken.”

Interview met Friso Boode & LDODK-voorzitter Gouke de Vries

Afgelopen zondag was er reeds een radio-interview op Omrop Fryslân.

Deel dit artikel op: