LDODK sterk uit de startblokken op het veld

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ondanks de Siberische omstandigheden bleek LDODK/AH Gorredijk voldoende ontdooid de winter uitgekomen om een prima wedstrijd neer te zetten tegen de nummer drie van het afgelopen Korfbal League seizoen, Blauw-Wit uit Amsterdam. In een vooral in de tweede helft uitstekende vertoning slaagde de thuisploeg er in om op Sportpark Kortezwaag zonder al te veel moeite een 17-12 overwinning te behalen.

LDODK leek deze eerste wedstrijd na de zaal weinig problemen te hebben met de overgang van de zaal naar het veld. “Het is wel even aanpassen aan het weer en de wind, maar zelf heb ik daar niet zo’n moeite mee”. Voor Betty Jansma heeft het veldkorfbal nog lang niet haar charmes verloren. “Geen schotklok meer. Dat is wel wennen, maar je kunt wat geduldiger zijn en meer tijd nemen om een aanval op te zetten.” En dat gebeurde vooral na rust, na een eerste helft welke zonder veel hoogtepunten eindigde op een 7-7 ruststand.

In de tweede helft voltrok zich echter een geheel ander spelbeeld en bleek LDODK zich echt aangepast te hebben aan de omstandigheden. De thuisploeg, met Jurjen Bosma voor het eerst in de basis, kwam nu pas echt los. Daar waar de Amsterdamse motor haperde, wist de thuisploeg met lange aanvallen, goede rebounds en bij vlagen aantrekkelijk dynamisch spel gemakkelijk de korf te vinden. Vooral Jansma had het vizier op scherp met drie treffers na rust. Toen Blauw-Wit pas na 19 minuten in de tweede helft voor het eerst weer scoorde, stond er inmiddels een 13-7 tussenstand op het bord en was de wedstrijd in feite gespeeld. De Mokumers wisten vanaf dat moment weer de korf te vinden, maar LDODK raakte hierdoor niet van slag en ging gewoon door met scoren. Dit leidde tot een eindstand van 17-12.

“Wel lekker om zo te beginnen,” aldus Betty Jansma. “We zijn in die tweede helft rustig gebleven. We konden steeds lang zoeken naar de goede kans. En zij scoorden niet meer, pakten ook geen rebounds.” Ging de bal er bij LDODK niet in, dan was er altijd weer een goed verzorgde afvang. Opvallend was dat op momenten dat de wind wat ging liggen de thuisploeg vrijwel meteen overschakelde naar aantrekkelijker dynamisch spel met vele lopende rebounds. Trok de wind weer wat aan, werd even terug geschakeld naar een wat statischer twee-twee positiespel met een vaste rebound en steunpositie. “Maar dat was niet eens met opzet hoor. Ik denk dat we dat onbewust aanvoelen.”

Door deze overwinning schuift LDODK door naar de derde plek in de Ereklasse A. En met maar twee punten achterstand op koploper Fortuna/Delta Logistiek is alles nog mogelijk. Uitgerekend datzelfde Fortuna is de tegenstander in de eerstvolgende thuiswedstrijd van LDODK  op 8 mei, om 14.30 uur op Sportpark Kortezwaag.