Zakelijke overwinning van verdedigend sterk LDODK

Zonder sprankelend te spelen pakte LDODK/Rinsma Modeplein ook in haar laatste wedstrijd van 2023 de volle winst. Tegenstander KCC/CK Kozijnen uit Capelle aan den IJssel, dat vorige week verrassend DOS’46 nog wist te verslaan, kwam er aanvallend geen moment aan te pas.

Met degelijk spel, maar zonder franje, wist LDODK eenvoudig de punten binnen te hengelen: 20-11 en behield zodoende haar ongeslagen status. En daarmee beëindigt LDODK het jaar 2023 als trotse koploper van de Korfbal League.

In de voorgaande jaren kwam het nog wel eens voor dat LDODK tegen een zeperd aanliep tegen een op papier mindere tegenstander. Vorig seizoen nog liet LDODK zich zo de kaas van het brood eten door KCC. Maar dit seizoen is alles anders. LDODK lijkt, zonder dat er op dit moment al een constant hoog niveau wordt bereikt, vooral veel stabieler dan de afgelopen seizoenen. Aanvallend hapert het nog regelmatig maar vooral verdedigend heeft LDODK een stap gezet.

Ook tegen KCC kwam de thuisploeg aanvankelijk moeizaam op gang. “Wij moesten duidelijk even wennen aan de sterk inzakkende dames van KCC.” Danique Klaren, opnieuw in de basisopstelling, nam LDODK echter na zeven minuten bij de hand met de eerste score van de wedstrijd. En ook later in de wedstrijd liet zij met een aantal treffers haar aanvallende potentie zien.

Het jeugdige talent leeft op dit moment in een droom. “Ik had in het begin van het seizoen, toen ik net kwam, nooit verwacht dat ik al zo snel in de basis zou komen. Dit is echt zo tof.” En natuurlijk was het in het begin ook wennen. “Het gaat hier allemaal veel sneller, harder en beter.” Maar Klaren heeft zich razendsnel aangepast en is op dit moment gewoon één van de vijf dames, die strijden om een basisplaats.

Marlou Kuiper begon deze keer vanaf de bank, evenals trouwens Erwin Zwart. En er werd zo links en rechts wat geëxperimenteerd met nieuwe spelerscombinaties. Zo speelde Terrenc Griemink deze keer voor het eerst samen met Harjan Visscher. En ook dat was er mede de oorzaak van dat het aanvallend nog niet lekker liep. Maar LDODK kon zich dat veroorloven. De verdediging zat vrijwel potdicht.

Halverwege de eerste helft was het pleit in feite beslecht. Mede dankzij Klaren leidde LDODK riant met 7-1. De thuisploeg ging met een 11-4 voorsprong de rust in. De tweede helft was vervolgens een formaliteit en werd er weinig energie verspild. Uiteindelijk werd de eindstand bepaald op 20-11. En daar ligt wellicht toch nog een uitdaging voor LDODK. In plaats van het rustig uitbollen van een wedstrijd, de tegenstander af te blijven jagen en tot de laatste minuut er alles uit willen halen.