Welke stappen zet LDODK dit seizoen? Harjan Visscher en Marjolijn Kroon blikken vooruit

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuwsgierig en gedreven zijn ze, Marjolijn Kroon en Harjan Visscher. Niet alleen collega’s bij Kenonz, maar sinds dit seizoen ook ploeggenoten bij LDODK/Rinsma Modeplein. Samen hopen ze het team bij de hand te nemen naar mooie prestaties in de Korfbal League. “Wij kunnen de topploegen weer serieus uitdagen.”

“Het is heel fijn om nu met Harjan te spelen in plaats van tegen hem”, zegt Marjolijn Kroon met een grote glimlach. “Bij DOS’46 was hij al goed, maar bij Fortuna is hij de afgelopen twee jaar echt een topper geworden. Hij heeft zoveel geleerd, is zo dominant geworden. Niet voor niets was hij afgelopen jaar de beste speler in de Korfbal League-finale. Het is fijn om zo iemand bij je te hebben. Hij is gewoon echt heel goed; snelheid in zijn acties, de scherpte in die acties ook en natuurlijk een uitstekend schot.”

Echt gegroeid

Harjan Visscher moet bijna blozen van zoveel mooie woorden, maar snapt heel goed waar zijn ploeggenote op doelt. “Ik ben als korfballer en als mens echt gegroeid in de twee jaar dat ik in Delft gespeeld en gewoond heb. In de Randstad is het leven gewoon anders dan hier in het Noorden. Ook het korfballen is anders. Het is directer, kritischer. Ja, misschien zelfs wel wat zakelijker ook onderling. Natuurlijk hadden we plezier met elkaar, maar uiteindelijk wist iedereen ook waar we naartoe aan het werken waren.”

Fortuna reeg de afgelopen jaren de successen aaneen, iets waar LDODK nog altijd van droomt. Niet gek dus dat de club uit Gorredijk en Terwispel topper Harjan probeerde warm te maken voor een overstap naar LDODK. Net zoals LDODK dat een aantal jaar geleden deed met Marjolijn en ook met Friso Boode. Zeker toen Harjan te kennen gaf weer terug te willen keren naar zijn vertrouwde omgeving in het Noorden.

Uitdaging

“Zeker, ik had ook kunnen kiezen voor DOS’46. Ik woon namelijk weer in Nijeveen, niet eens ver van sporthal De Eendracht. Alleen zoek ik ook nog steeds die sportieve uitdaging. Ik denk dat LDODK serieus mee kan doen in de play-offs. Bovendien kan ik mezelf ook ontwikkelen in een andere rol, door de ploeg verder te helpen.”

Het is een rol die vergelijkbaar is met die van Marjolijn toen ze naar LDODK kwam, inmiddels alweer ruim zes jaar geleden. “LDODK wilde de stap naar de top maken en ik moest daar een belangrijke rol in spelen. Daar zijn we zeker in geslaagd, want we haalden meteen de play-offs en dat is natuurlijk nog een paar keer gelukt. Alleen hebben we als team daarna de volgende stap nog net niet kunnen maken. Met Harjan erbij is dat misschien wel mogelijk, ook omdat we nu bij de heren echt wat te kiezen hebben. Met Erwin, Ran, André, Julian, Marvin en Harjan kun je veel variëren.”

Stabieler

Tel daarbij op dat Marjolijn dit jaar meer van zichzelf verwacht, en ook zeker eist. “Ik hoop in ieder geval stabieler te zijn dan vorig seizoen. Soms was ik er niet, verschool ik me veilig in de rol van steunende dame. Ik ben vorig seizoen eigenlijk nooit echt in de flow gekomen, dat mijn kwaliteiten er optimaal uit kwamen.”

Een paar van die kwaliteiten lepelt Harjan zo op. “Aanvallend is ze absoluut nog altijd een van de besten en ze heeft een weergaloze passing. In het verleden noemde ik Marjolijn altijd iemand met een ‘speciaal tintje’; ze kan dingen die niemand anders kan, ballen gooien die niemand anders ziet, en ze dan ook nog perfect afleveren. Het is heel fijn om als schutter zulke weergaloze passes te krijgen.”

Omgaan met druk

Het zijn impulsen die er mede voor moeten zorgen dat LDODK dit seizoen de play-offs haalt. Marjolijn weet dat de buitenwacht de lat hoog legt, kijkende naar alle namen die hoofdcoach Gerald Aukes tot zijn beschikking heeft. “Ik ben wel nieuwsgierig hoe we omgaan met die druk. Die uitdaging moeten we ook met onszelf aangaan, vind ik.”

Harjan bekijkt de situatie bij zijn nieuwe club vergelijkbaar. “De top-4 moet je halen. De afgelopen twee jaar staken twee clubs er echt bovenuit, Fortuna en PKC. Die zijn nu nog steeds heel goed, met brede selecties, maar ik denk dat wij het ze echt lastig kunnen maken.”
Hoe dan ook kijken ze beiden uit naar weer een seizoen Korfbal League in de oorspronkelijke opzet. Zonder coronamaatregelen, zonder poulesystemen en in volle sporthallen. “Ik heb wat dat betreft ook echt zin in de eerste wedstrijd, thuis tegen DVO”, aldus Marjolijn. “Zaterdagavond, volle bak, tegen een sterke tegenstander. We zullen meteen goed moeten zijn.”

Supporters blij maken

“Ik ga heel goed op een volle zaal”, glundert Harjan. “Ik heb hier in het verleden natuurlijk gekorfbald dat het publiek tegen me was, maar hier spelen is altijd mooi. En nu hoop ik de supporters juist blij te maken met mooie acties en doelpunten. Ik zit op alle vlakken lekker in mijn vel als speler van LDODK en dat wil ik tegen DVO graag laten zien. Dat willen we allemaal, en ook in alle wedstrijden daarna!”

LDODK begint de Kenonz Korfbal League zaterdagavond om 20:00 uur met een thuiswedstrijd tegen DVO/Transus.

Deel dit artikel op: