Overwinning zonder franje LDODK

Zonder indruk te maken behaalde LDODK/Rinsma Modeplein afgelopen zaterdag tegen debutant Unitas/Perspectief uit Harderwijk een zakelijke overwinning. In een deze keer lang niet volle sporthal Kortezwaag liet een inspiratieloze thuisploeg slechts zo nu en dan zien waar het toe in staat was. En daarmee gaf de thuisploeg Unitas alle gelegenheid om de nederlaag alleszins dragend te maken: 23-19.

Vooraf had LDODK bij monde van assistent-coach Marjo de Haan in de voorbeschouwing nog aangegeven om deze wedstrijd vooral in te gaan met het doel om meteen de eerste bal in de verdediging te veroveren. Daar kwam echter, vooral in de eerste helft weinig van terecht. LDODK gaf Unitas alle ruimte om aanvallend langdurig balbezit te houden. En daarmee bleef Unitas lang aanhaken. Pas vlak voor rust wist LDODK een klein gaatje te slaan: 11-7.

En dat was vooral de verdienste van de deze keer in de basis startende Marvin Piepers. De vervanger van de licht geblesseerde André Zwart was één van de weinige lichtpuntjes in deze wedstrijd. Hij liet zien dat hij naast zijn ondersteunende kwaliteiten wel degelijk in staat was om ook aanvallend het verschil te maken. En bekroonde zich uiteindelijk zelfs tot topscorer van de wedstrijd met vijf treffers.

“In de rust hebben we ook wel het nodige tegen elkaar gezegd, hoor. Het moest gewoon veel scherper. Ook het tempo moest omhoog. Afgesproken dat we de tweede helft er vol in zouden gaan. En dat deden we ook.” En Piepers nam daarin zelf het voortouw door direct in de eerste minuut na rust opnieuw te scoren. Waarna Ran Faber en Femke Faber de handschoen oppakten en er binnen een paar minuten een 16-8 voorsprong op het bord stond. En daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Een tegenvaller in die paar doelpuntrijke minuten was het geblesseerd uitvallen van Rixt Bouma. Haar vervanger Femke Faber (junior) was echter toch ook weer een ander lichtpuntje in deze wedstrijd. Zij kwam naast Femke Faber (senior) te staan en zag van nabij hoe senior het goede voorbeeld gaf. Waarna junior ook meteen twee maal raak schoot.

LDODK kon de concentratie in de slotfase van de wedstrijd niet vasthouden. Vooral het vak met Ran Faber en Julian Frieswijk liet zich gemakkelijk afleiden. En daardoor kon Unitas in de laatste tien minuten een 21-12 achterstand toch weer een wat draaglijker aanzien te geven. Van LDODK-zijde slaagde alleen Piepers er in om in die slotfase nog tot scoren te komen.

“Toch zonde dat we ze zo weer terug laten komen. Dit had helemaal niet gehoeven.” Maar dat is iets dat Piepers zich in ieder geval zelf niet hoeft aan te rekenen. Hij kan persoonlijk terugkijken op een prima wedstrijd. En daarmee lonkt ook een vaste plek in de basis. “Daar hoop ik nu natuurlijk wel op, dat begrijp je wel,” aldus een breed grijnzende Piepers.

Nog andere lichtpuntjes tenslotte waren het debuut van Pieter Christiaan van der Woude die in de slotfase Julian Frieswijk verving. En ook Marjolijn Kroon, op de weg terug van een vervelende blessure, maakte weer de broodnodige meters. En dat is van belang met het oog op de komende weken wanneer een paar belangrijke wedstrijden tegen concurrenten voor de top vier op het programma staan Want dan zal er meer gevraagd worden dan het afgelopen weekend.