LDODK schiet net tekort tegen PKC

Terug naar het nieuwsoverzicht

In een sfeervol en uitverkocht Kortezwaag is LDODK/Rinsma Modeplein er niet in geslaagd haar alleenstaande koppositie in de Korfbal League te behouden. In een bij vlagen hoogstaand duel tegen PKC/Vertom, bleken de Papendrechters net iets te sterk: 22-24. En kwamen daardoor op gelijke hoogte met LDODK.

“Tja, en dan sta je in het begin zo goed. Man we gaven een bak energie, niet normaal.” Terrenc Griemink, deze keer zelf overigens startend vanaf de bank, verwoordde na afloop het gevoel van veel aanwezigen. Binnen no-time stond LDODK, dat furieus begon, op een 4-0 voorsprong. In die beginfase paste coach Aukes meteen al een tactische move toe door Ran Faber en Julian Frieswijk van vak te laten verwisselen waardoor Frieswijk geposteerd werd tegenover reboundzwaargewicht Olav van Wijngaarden. En dat pakte vooral in die eerste fase goed uit. En zo kwam het dat Frieswijk in het eerste vak de 1-0 voor zijn rekening nam. En vervolgens in het andere vak ook de 4-0.

Maar gedurende die eerste helft herpakte PKC zich. “Je zag dat ze na een time-out er beter in kwamen. Zij konden toch vaker herhalen. Terwijl wij niet de goede pogingen namen en te snel na het eerste schot de bal weer kwijt waren.” En zo kwam PKC langszij en ging uiteindelijk zelfs met een 10-12 voorsprong de rust in. Vooral Nienke Hintzbergen, uiteindelijk topschutter met zeven treffers, bleek weer van onschatbare waarde voor de Papendrechters.

In de tweede helft liep PKC verder uit. En dat was voor Aukes het sein om alsnog Griemink in te brengen, voor Ran Faber. De nuchtere Noord-Hollander, die natuurlijk teleurgesteld was dat hij in eerste instantie vanaf de zijlijn moest toekijken, “tja, ik kan wel met mijn hoofd tussen de knietjes gaan zitten op het bankje, maar daar schiet ook niemand wat mee op”, sloeg meteen toe. En liet zien dat hij ook in de categorie valt van ‘geef hem een bal, laat hem buiten spelen en hij laat mooie dingen zien’. Vooral zijn eerste treffer, een voorstelling in drie bedrijven, was een goal waarvoor de liefhebber naar de korfbalhal komt. Toch kon Griemink, ondanks zijn treffers, het tij nog niet keren.

Pas acht minuten voor tijd, toen PKC inmiddels was uitgelopen naar een 14-20 voorsprong, gooide de thuisploeg alle schroom van zich af. Het dynamische spel was ineens weer terug. Vooral door toedoen van Marjolijn Kroon, die maar liefst vijf keer raak schoot in die laatste minuten en Griemink, kwam LDODK in de laatste minuut nog terug tot 22-23. Maar dat bleek net niet voldoende.

Ook Femke Faber, de tweede helft met kramp uitvallend, zag dat LDODK het PKC dus wel degelijk moeilijk kan maken. “We begonnen goed met ons dynamische spel. Maar dan vervallen we toch weer in het oude spelletje van oplossen en dan ook meteen de eerste, de beste mogelijkheid nemen om te schieten. Wordt het te statisch. En dat wil PKC graag. Pas in die laatste minuten spelen we weer, zoals we begonnen waren. En dan zie je dat we het wel gewoon kunnen.”

Rest voor LDODK niets anders om dat dan maar te laten zien in de eerstvolgende wedstrijd. En dat is niet zo maar een wedstrijd, maar meteen de Derby van het Noorden. In Nijeveen wacht dan op vrijdag 19 januari DOS’46. Aanvang: 20:30 uur. Locatie: Sporthal De Eendracht, in Nijeveen.

Foto: Jacob Heres/Picturespot.nl

Deel dit artikel op: