LDODK pakt opsteker tegen Fortuna

Het was Zwart en Zwart aan het einde van een heerlijke tweede helft van LDODK/Rinsma Modeplein tegen Fortuna/Delta Logistiek. Erwin schoot de winnende binnen (21-20), waarna zijn afscheidnemende broer André een prachtige publiekswissel kreeg.

De kaarten voor de ranglijst in de Kenonz Korfbal League waren vooraf al geschud. Fortuna was zeker van de tweede, LDODK van de vierde plek. Dat er niets op het spel stond was in de eerste helft ook te merken. Een gezapig potje korfbal waarin de doelpunten duur waren.

In de eerste achttien minuten scoorde LDODK slechts vier keer. Fortuna deed het met zeven doelpunten niet zoveel beter. Toch was de thuisploeg halverwege de wedstrijd weer bij: 9-10.

In de tweede helft liep Fortuna opnieuw uit: 11-15, maar het lukt de ploeg uit Delft niet om de genadeklap uit te delen. LDODK kwam beter in haar spel. Fortuna miste opgelegde kansen, waaronder twee strafworpen.

LDODK kwam van 12-16 terug op 16-16, waarna beide ploegen elkaar lang in evenwicht hielden. Fortuna scoorde tot 20-20 steeds de voorsprong gevende goal. Femke Faber junior, die de hele wedstrijd speelde, bracht LDODK voor het eerst aan de leiding: 21-20. Fortuna maakte vanaf de strafworpstip nog 21-21, waarna Erwin Zwart dus de winnende binnen schoot.

Die treffer was een mooi moment om André Zwart de verdiende publiekswissel te geven. Hij was eerder in het veld gekomen voor de na een schorsing teruggekeerde Julian Frieswijk. De 35-jarige Zwart is bezig aan zijn laatste seizoen op het hoogste niveau.

Hij speelde zeventien seizoenen in het eerste team. Begonnen in de eerste klas maakte hij de groei van LDODK mee en was hij ook de laatste elf seizoenen in de Korfbal League van de partij. Zwart speelde 178 wedstrijden in de League en maakte 724 doelpunten, waaronder hele fraaie en hele belangrijke. In het seizoen 2015-2016 werd André topscoorder in de League met 122 treffers.

De winst op Fortuna is een mooie opmaat voor de play-offs tegen PKC. De ploeg uit Papendrecht eindigde de reguliere competitie als nummer één, maar ging in de slotronde in Amsterdam onderuit tegen Blauw-Wit. Eerder dit seizoen wist LDODK in Gorredijk ook van PKC te winnen.

De play-offs starten op 1 april in Papendrecht, op 8 april volgt de wedstrijd in Gorredijk. Een eventuele derde wedstrijd is op dinsdag 11 april in Papendrecht.