Degelijke overwinning LDODK bij KZ

Winnen bij KZ was voor LDODK in het verleden zeker geen vanzelfsprekendheid. Maar zaterdagavond werd er in Koog aan de Zaan een degelijke en overtuigende zege behaald: 18-23.

André Zwart startte zaterdag in de basis, ter vervanging van zijn broertje Erwin. Aanvankelijk leek de blessure die Erwin vorige week opliep tegen DVO nog enigszins mee te vallen, maar dat beeld veranderde aan het eind van de week. Problemen met de achillespees houden hem waarschijnlijk drie tot vier maanden aan de kant.

André begon in het eerste aanvalsvak met Harjan Visscher, Rixt Bouma en Marjolijn Kroon. In het andere vak was het aan Ran Faber, Julian Frieswijk, Femke Faber en Esmee van Veen. Dat betekende dat Marlou Kuiper aan de kant begon. Esmee werd gekoppeld aan de lange en vaak gevaarlijke Anouk Haars, een rol die ze geweldig invulde.

De wedstrijd was voor de toeschouwers aanvankelijk een stuk minder spectaculair dan de eerste ronde vorige week tegen DVO. De verdedigende druk van beide kanten maakte de doelpunten duur.

LDODK pakte na de openingsscore van KZ het initiatief en via 2-4 en 3-5 kwam LDODK voor het eerst op een marge van drie: 3-6. Het zesde doelpunt kwam van Marlou Kuiper die al na tien minuten Rixt Bouma verving om de aanvallende druk in dat vak te vergroten. In het restant van de eerste helft kwam KZ nog een paar keer tot op één punt, maar bij rust was het verschil opnieuw drie: 8-11. Ran Faber, uiteindelijk de man of the match, had er toen al vier van zijn uiteindelijk negen doelpunten inliggen.

In de tweede helft kwam LDODK eigenlijk niet in gevaar. Direct na rust maakten Ran Faber en André Zwart de 8-13. Het vak van Harjan Visscher had moeite met scoren, waardoor KZ langer de tijd kreeg om bij te blijven. Op 10-13 vergrootten Marjolijn Kroon en opnieuw Ran Faber het gat echter naar 10-15. Na de 11-15 van Anouk Haars bleef het zeven zuivere speelminuten lang doelpuntloos tot opnieuw Ran Faber en Femke Faber er 11-17 van maakten.

Toen leek de wedstrijd wel gespeeld. KZ kon de vuist niet meer maken, het vertrouwen in een goede afloop gleed snel weg. De uitstraling om te winnen, maakte plaats voor frustratie. KZ kwam nog tot op vier punten terug (14-18 en 15-19), waarna LDODK weer uitliep naar 15-21. Uiteindelijke eindstand: 18-23.

Een mooie overwinning, die volgde op een al even mooie onverwachte overwinning van het tweede team van LDODK.

Komende zondag (27 oktober) speelt LDODK om 16.00 uur in Gorredijk tegen het Amsterdamse Blauw-Wit dat zaterdagavond met 21-16 klop kreeg bij DOS’46.