De frisse blik van buiten: Terrenc Griemink en Wim Bakker helpen LDODK verder

Terug naar het nieuwsoverzicht

LDODK/Rinsma Modeplein is al jaren hét Friese korfbalbolwerk, maar maakt daarbij ook gebruik van kennis en talent van buiten de provincie. Zo streken Terrenc Griemink en Wim Bakker afgelopen zomer neer in Gorredijk, om als respectievelijk speler en trainer de ploeg verder op weg te helpen naar het ultieme doel: de zaalfinale in Ahoy.

Terrenc Griemink

Een paar keer per week stapt Terrenc Griemink in zijn woonplaats Wormer in de auto om een kleine twee uur later in Gorredijk zijn sporttas uit de kofferbak te trekken. Sinds dit seizoen is de Nederlands international, die in oktober zijn eerste wereldtitel veroverde, niet meer speler van Groen Geel maar van LDODK/Rinsma Modeplein. “Ik was toe aan een nieuwe prikkel en die krijg ik hier zeker”, vertelt de 26-jarige Terrenc, die ook nog werkzaam is als basisschoolleraar in groep 8. “Er is hier zoveel concurrentie; als je niet in vorm bent, speel je niet.”

Terrenc is een kind van Groen Geel. Met de Wormer club, waarvan hij nog steeds lid is, klom Griemink vanuit de A1 (landskampioen in Ziggo Dome) via de overgangs- en hoofdklasse op naar de Kenonz Korfbal League. “Maar we speelden de laatste jaren vooral tegen degradatie en niet om de volgende stap te zetten, zoals dat LDODK wel is gelukt. Ik hoop hier te strijden om plaats 8 in te ruilen voor het spelen om de landstitel.”

Een nieuwe club betekent ook wennen, zo erkent Terrenc. “Maar dat is vooral in het veld, wat betreft het samenspel. Het gaat, als ik naar mijzelf kijk nog met pieken en dalen, maar daar word ik niet onrustig van. Al wil je natuurlijk graag dat alles meteen soepel loopt. Buiten het veld passen deze club en groep geweldig goed bij me.”

Hij sprak bij de aankondiging van zijn overstap de verwachting uit dat Groen Geel en LDODK behalve qua clubkleuren ook qua sfeer en mentaliteit overeenkomsten zouden hebben. Tot nu toe klopt dat. “Als ik de Afsluitdijk over ben, heb ik niet het gevoel in een heel andere wereld te zijn beland. Mensen in het westen staan te boek als ‘mondiger’, maar ik ben niet iemand die in de groep vooroploopt. Al laat ik me zeker horen, als ik vind dat dat nodig is. Dat heb ik bij Groen Geel wel geleerd, maar volgens mij zit dat in onze groep ook wel goed.”

Terrenc is dus op zijn plek bij LDODK. “Er ligt bij deze vereniging een mooi plan voor de toekomst. De faciliteiten zijn top, net als de groep waar we mee werken. Ik heb deze overstap ook niet voor ‘een jaartje’ gemaakt, maar ben echt van plan om langere tijd onderdeel te zijn van LDODK. Ik kijk dan ook enorm uit naar het spelen voor een hal vol thuispubliek.” Dat de eerste kans daarvoor uitgerekend tegen Groen Geel is, maakt het extra bijzonder. “Ik wil me graag laten zien.”

Wim Bakker

Wim Bakker is een geboren Fries. Hij groeide op in Marsum en leerde daar korfballen bij het inmiddels ter ziele gegane SSS ’70. Maar de meervoudig landskampioen was nog nooit hoofdtrainer op Friese bodem. Inmiddels zit de 51-jarige inwoner van Almere ook niet meer op zo’n aanstelling te wachten. “Ik heb geen ambities meer om een heel seizoen bij een club aan de slag te gaan. Maar het voorstel van LDODK om vanaf de zomer tot aan de start van de zaalcompetitie het team en de technische staf te ondersteunen, sprak me wel echt aan.”

LDODK/Rinsma Modeplein barst van de potentie in de ogen van de man die begin deze eeuw van KZ een echte topclub maakte. “Er is hier waanzinnig veel talent en als ik naar de laatste oefenwedstrijd, tegen DVO, kijk, dan zie je wat voor potentie er in de ploeg zit.” En dan, met een kritische blik: “Terwijl het maar een kwartiertje écht heel goed was.”

Wim hoopt dat LDODK/Rinsma Modeplein dit seizoen de stap naar de echte top kan zetten. “Met elkaar uitspreken, hardop ook, dat je die ambitie hebt, is wel spannend. Als je het doet, betekent dat heel hard werken, zowel fysiek als mentaal. Je moet het samen willen en doen en zelf het initiatief nemen, de leiding pakken. Een voorbeeld zijn in en buiten het veld. Als dat lukt, dan is het hoogst haalbare mogelijk.”

De oefensessie tegen DVO was de laatste keer dat Wim zich op de speelvloer bemoeide met de selectie, al zal hij dit seizoen zeker nog wedstrijden bezoeken. “Ik heb prettig samengewerkt met Gerald Aukes en de andere leden van de technische staf. In het Fries ja, want dat verleer je niet, hoor.”

Wim gaf gevraagd en ongevraagd advies, leidde trainingen en hielp te schaven aan een nieuwe speelwijze. “Die wens bestond en daarmee zijn we aan de slag gegaan. Vooral op aanvallend vlak, iets minder op verdedigend. Dat is ook wel in orde, volgens mij. Aanvallend liep het spel van LDODK vaak vast, omdat het te groot werd. Nu willen we meer variatie en gebruikmaken van de lengte waarover de ploeg beschikt.”

Wim genoot de afgelopen maanden in Gorredijk volop. “Ik ben bij elke training en wedstrijd aanwezig geweest. Het was superleuk en het contact met iedereen was heel makkelijk. LDODK is een fijne vereniging met fijne mensen. Ik hoop dat die mensen dit zaalseizoen allemaal gaan genieten van wat de ploeg laat zien.”

 

Deel dit artikel op: