Onderkoelde zege LDODK tegen Unitas

Terug naar het nieuwsoverzicht

LDODK/Rinsma Modeplein is de tweede helft van het veldseizoen met een overwinning begonnen. Zonder franje en onder gure weersomstandigheden werd met een veredeld tweede team op sportpark Kortezwaag het Harderwijkse Unitas/Perspectief opzij gezet: 15-13.

Voor alles en iedereen was het weer even wennen. Terug naar het kunstgras. Vooral gezien de bijna winterse temperaturen. Toeschouwers, gehuld in winterkleding en spelers met extra thermolaagjes aan, probeerden er het beste van te maken. Toch had niet iedereen daar last van.

“Ik heb eigenlijk wel lekker gespeeld. Prima weer zo hoor.” De net twintig jaar geworden Jurjen Veenstra mocht voor het eerst in de basis beginnen in een reguliere competitiewedstrijd van LDODK. “Het was natuurlijk wel even wennen om zo met de grote jongens mee te doen. De druk is veel groter, je krijgt toch meer weerstand, maar over het algemeen ben ik wel tevreden.”

Bij afwezigheid van een aantal basisspelers kregen diverse spelers van het tweede team de kans zich te laten zien. “Voor mij zijn dit wel de momenten om zo meters te maken en speelminuten te krijgen.” Veenstra vormde samen met Ran Faber, Esmee van Veen en Femke Faber jr het eerste aanvalsvak. Het eerste verdedigingsvak bestond uit Rixt Bouma, Danique Klaren, Terrenc Griemink en Marvin Piepers.

En Veenstra startte prima. Aanvallend liet hij zich meteen gelden door binnen vijf minuten tweemaal raak te schieten. Maar opvallender nog was de combinatie met Ran Faber. Met dynamisch spel, veel afwisselingen, lopende rebounds en een hoog baltempo leken vooral de beide heren elkaar goed aan te voelen. “Dat was lekker spelen zo. We zijn hetzelfde type spelers.” En ook verdedigend kweet Veenstra zich tegen Unitas-held Noah Bijsterbosch – hij bezorgde de Harderwijkers in de allerlaatste seconde in de zaal de promotie naar de Korfbal League – prima van zijn taak. Doordat ook het andere vak via vooral Griemink en een gedegen Bouma in de eerste helft gemakkelijk tot scoren kwam, leidde LDODK bij rust met 9-6.

En toen de thuisploeg na rust binnen vijf minuten eenvoudig uitliep naar 12-6 leek de wedstrijd al gespeeld. Unitas toonde echter veerkracht. En kwam zelfs tien minuten voor het einde terug tot 12-11. “Aanvallende stokte het bij ons. En ook bij mezelf zag ik nog wel wat verbeterpuntjes in aanvallend opzicht.” Twee goals van een koelbloedige Danique Klaren, die vaak lijkt te scoren op momenten die er echt toe doen, gaven uiteindelijk de doorslag. Waardoor LDODK uiteindelijk toch geroutineerd en onderkoeld de wedstrijd kon uitspelen.

Als het aan Veenstra ligt, zijn dit niet de laatste minuten die hij in het eerste maakt, dit seizoen. Maar of hij volgende week ook speelt? “Dat moet je maar aan Aukes vragen,” grijnst het jeugdige talent. De eerste minuten heeft Veenstra echter in de tas.

LDODK speelt haar eerstvolgende wedstrijd op zaterdag 4 mei, uit tegen DOS’46, in Nijeveen. Aanvang: 15:30 uur.