Gemakzuchtig LDODK lijdt eerste nederlaag van het seizoen

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het jaar 2024 is voor LDODK/Rinsma Modeplein met een valse start begonnen. Tegen een zeer gemotiveerd KZ/Keukensale.com werd in Koog aan de Zaan in een spannende wedstrijd, na een stroeve start en een goede inhaalrace, alsnog in de slotseconden verloren: 23-22.

Aanvoerder Erwin Zwart wond er na afloop geen doekjes om. “We begonnen deze keer wel heel slecht. Tja goed, dan kom je uiteindelijk wel terug. Daar moet ik de ploeg ook de complimenten voor geven. En natuurlijk is het zuur dat je alsnog in de laatste minuut de wedstrijd verliest.” Maar toch lag het niet aan die laatste minuut dat LDODK de wedstrijd verloor. “We waren in het begin veel te gemakzuchtig. We hadden het nooit zo ver moeten laten komen.”

Na een aanvankelijk aarzelend begin van beide ploegen, kreeg KZ bij een 5-5 tussenstand halverwege de eerste helft ineens de geest. Binnen twee minuten liep de thuisploeg uit naar een 10-5 voorsprong. LDODK, nu met Julian Frieswijk en Danique Klaren op de bank, bleef onsamenhangend spelen. KZ slaagde er goed in om het aanvalsspel van LDODK te ontregelen. KZ ging de rust in met een 12-9 voorsprong.

Ook na rust veranderde er niet zo veel aan het spelbeeld. KZ bleef veel energie geven en LDODK had daar geen antwoord op. Bij een 15-9 achterstand bracht coach Aukes dan toch Julian Frieswijk in voor Terrenc Griemink. En dat leek ineens een kentering in de strijd te zijn. Ran Faber verhuisde naar het andere vak, waardoor Zwart en Frieswijk weer een koppeltje vormden. En dat werkte. Domper was echter het vlak daarop geblesseerd uitvallen van Harjan Visscher. Griemink kon meteen weer het veld in.

Ondanks deze tegenvaller, liet LDODK ineens zien dat er wel met overtuiging kon worden gespeeld. Zwart voelde zich weer happy met Frieswijk aan zijn zijde. En in het andere vak stond Femke Faber op het juiste moment op. LDODK kwam terug van 18-12 naar 18-17. En vier minuten voor tijd zelfs langszij bij 20-20 na een strafworp van Faber. In een krankzinnige laatste minuut dacht KZ bij 21-21 aan het langste eind te trekken via Carlo de Vries, maar Ran Faber kreeg enkele seconden voor tijd alsnog een strafworp mee en daardoor leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen. Echter volgde toen die allerlaatste aanval van KZ en wist Alwin Out alsnog drie seconden voor tijd de winnende treffer binnen te schieten.

Daarmee kreeg een hardwerkend KZ loon naar werken. “We speelden in de beginfase te groot. We lieten ons veel te veel naar buiten drukken.” Assistent-coach Rudmer de Groot berustte in de nederlaag. “Het is jammer dat je zo verliest. Maar dat kan een keer gebeuren. En misschien hebben we wel te laat gewisseld, maar dat is ook een keuze. Je wilt die opstelling die staat, ook het vertrouwen geven. Als we met 20-21 hadden gewonnen had niemand het daar nog over gehad.” Ondanks de nederlaag blijft LDODK overigens koploper. Ook de nummer twee, PKC/Vertom, verloor toch enigszins verrassend van DOS’46/VDK Groep.

Datzelfde PKC is de eerstvolgende tegenstander van LDODK, komende zaterdag 13 januari, in sportcentrum Kortezwaag. Aanvang: 20.00 uur.