Femke Faber neemt afscheid

Terug naar het nieuwsoverzicht

Femke Faber heeft aan haar teamgenoten laten weten dat ze stopt met korfballen op het hoogste niveau. Femke heeft een gouden carrière bij LDODK achter de rug.

Ze speelde in TeamNL Korfbal, werd wereldkampioen, Europees kampioen en mag zichzelf Topscoorder van de Korfbal League én Beste Korfbalster van het Jaar noemen. “Topsport kan je maar 1 keer in je leven doen.” En Faber deed dat op haar allerbest.

De 29-jarige Femke speelt vanaf haar zevende bij LDODK en is daarmee één van de trouwste spelers van de club. Een kind van de club dat nooit voor een andere vereniging heeft gespeeld. “LDODK is gewoon mijn club. Ik heb het hier altijd fantastisch gehad dus ik heb nooit de behoefte gehad om verder te kijken.” Het voelt voor Femke als een voorrecht. “In je eigen dorp op het hoogste niveau een sport beoefenen waar je zoveel plezier uithaalt. Dat is gewoon fantastisch.” Femke woont en werkt in Gorredijk en dus zijn haar korfbalavonturen vaak het gespreksonderwerp van de dag. “Als je wint is dat leuk, als je verliest iets minder”, lacht ze.

Ze beleefde een prachtige tijd bij LDODK, maar Faber is zeker van haar besluit. Om gezondheidsredenen stopt ze, na 10 jaar in het eerste team van LDODK gespeeld te hebben, met korfballen. Ze kampt al jaren met een knieblessure waardoor ze continu pijn heeft. Twee eerdere operaties losten dit probleem niet op. Nu ze de kans krijgt om een kraakbeentransplantatie te doen pakt ze die met beide handen aan. “Na de operatie kan ik eindelijk alles weer pijnvrij doen. Ook de dingen in mijn normale leven zoals traplopen en bukken.”

Gezondheid gaat voor het korfballen, maar dat neemt niet weg dat het ook moeilijk is. “Ik vind het spel zelf en hoe ik samen met mijn team een heel seizoen lang werk naar een einddoel prachtig.” En natuurlijk was dat einddoel dit jaar Ahoy. “Dat dat niet gelukt is blijft zuur. Ik was er graag nog een jaar voor doorgegaan.” Maar ze plaatst het snel in perspectief. “Ik heb altijd gekorfbald voor mijn plezier. Ahoy was gaaf geweest, maar ik koester nog veel meer de andere mooie dingen die ik heb meegemaakt bij LDODK.”

En die waren er aan de lopende band. Als supportster benoemt ze de promotie van LDODK naar de Korfbal League. Als speelster heeft ze warme herinneringen aan Sportcentrum Kortezwaag. Voor Femke de mooiste en leukste hal om in te korfballen en wedstrijden te spelen. “Het zit er tijdens wedstrijden bomvol, de sfeer is fantastisch en de businessclub is gigantisch groot. Het kriebeltje wat ik voelde als ik opliep zal ik me altijd blijven herinneren. Dat gevoel went eigenlijk nooit.”

22 jaar maakte korfbal een groot onderdeel van Femke haar leven uit. Dat ze het gaat missen is dus zeker. Maar het opent ook andere deuren. “Ik moet vast wennen, maar ik ben er zeker van dat er hierna weer andere mooie dingen op mijn pad komen.” En die mooie dingen beginnen met een groot trouwfeest, dat over 3 weken plaatsvindt. Een weekend lang viert ze met vrienden en familie de liefde om daarna samen een weekje van Griekenland te genieten. Betrokken bij LDODK zal ze altijd blijven, want Faber is en blijft een geboren en getogen LDODK’er. “Volgend seizoen sta ik gewoon als supporter in de hal. En waarschijnlijk alle uitwedstrijden ook”, lacht ze.

LDODK heeft alle begrip voor het besluit van Femke. We wensen haar een voorspoedige operatie en herstel en hopen haar nog vaak te treffen als supporter. Vanzelfsprekend nemen we op het juiste moment op passende wijze afscheid van Femke.

Foto: Jacob Heres/Picturespot.nl

Deel dit artikel op: