Zonder vrijwilligers, geen LDODK. In de rubriek Wij Zijn LDODK vragen we vrijwilligers welke functie ze bekleden en wat ze daar zo leuk aan vinden. Deze keer: Antje Wimke Ensing de Haan, de vrouw die haar inzet als vrijwilligster zelf omschrijft als een uit de klauwen gelopen hobby.
Wel een hele leuke hobby. Want alles wat Antje Wimke voor LDODK doet, doet ze met passie en plezier. Ze zit in de kledingcommissie, geeft training, fluit wedstrijden, helpt bij de Korfbal League en heeft een belangrijke rol in het nieuwe vrijwilligersbeleid.
Roots in de korfbalsport
Antje Wimke groeide op met de korfbalsport. Als jong meisje begon ze met korfballen in haar woonplaats Oudega bij Quick’21. Tot haar 35e korfbalde ze daar in het eerste. Ook haar man komt uit een korfbalgezin. Antje Wimke: “We zijn echt verweven met de korfbalsport.” Haar hele gezin was nauw betrokken bij Quick’21 en ook daar zette zij zich al vanaf haar 14de in als vrijwilliger. “Als je een leuke tijd hebt bij een sportvereniging moet je ook vrijwilligerswerk doen. Zo zijn we opgevoed. Mijn ouders en schoonouders zijn ook allemaal vrijwilliger geweest in verschillende functies”, licht Antje Wimke toe. Het is dan ook geen verrassing dat ook hun eigen drie kinderen opgroeien met korfbal. “Met de kinderwagen stonden ze langs de lijn”, vertelt ze.
Toen haar kinderen ouder werden en benaderd werden door LDODK reisde het gezin meerdere keren per week op en neer naar Gorredijk. Na een paar jaar heen en weer pendelen ontdekten Antje Wimke en haar man hoe mooi Gorredijk was en besloten ze er te gaan wonen. “Korfbal was één van de redenen voor de verhuizing. Ook omdat we na 40 jaar in hetzelfde dorp te hebben gewoond wel wat anders wilde en de ligging beter is door het studeren van de oudste twee, was de keuze voor Gorredijk voor ons de juiste. Het dorp bood ons op dat moment meer gemakken”, licht ze toe. Inmiddels woont het gezin 7 jaar in Gorredijk. Haar kinderen zijn inmiddels 24,22 en 18 en twee van de drie korfballen nog bij LDODK.
Alles voor de winst
Ook Antje Wimke zelf korfbalt sinds de verhuizing bij LDODK, in de midweek 1. Antje Wimke: “Echt heel leuk. Het is een team waarin bijna allemaal spelers met een korfbalachtergrond zitten. Dat maakt het voor mij super.” Verliezen doet ze nog altijd niet graag. “Als ik over de lijn stap, dan wil ik ook winnen”, lacht ze. Inmiddels heeft ze wel geleerd er beter mee om te gaan als ze onverhoopt toch verliezen.
Trainster in hart en nieren In het verleden trainde Antje Wimke de D1 en C1. Door de opleiding die ze volgde tot verpleegkundige heeft ze dit de afgelopen 2,5 jaar niet kunnen doen. “De groei die de kinderen doormaken, het plezier, het enthousiasme. Daar geniet ik enorm van”, vertelt ze. Nu haar opleiding afgerond is hoopt ze hier weer een bijdrage in te mogen leveren. Antje Wimke: “Nu kan ik weer los. Trainer van die kinderen ben je voor de volle 100% of je doet het niet. Vandaar dat ik besloten heb tijdens mijn opleiding het niet te doen.” Van de kinderen die ze destijds trainde krijgt ze nog steeds waardering, iets waar Antje Wimke enorm dankbaar vooris. Haar geheim? “Ik sta tussen de kinderen, niet boven de kinderen”, is haar antwoord op die vraag. Om de periode dat ze aan het studeren was te overbruggen trainde ze een uur per week haar eigen team. Antje Wimke: “Ook ontzettend leuk om te doen.”
Grote ambities
Antje Wimke ziet LDODK als een club met grote ambities. Een vooruitstrevende en professionele club die de afgelopen tijd heel erg gegroeid is en met een mooie blik naar de toekomst kijkt. Ondanks de groei zet ze zich in als vrijwilliger om toch het gevoel van vroeger te behouden. “Het verenigingsgevoel in stand houden, dat vind ik belangrijk. En daar zet ik me dan ook met passie en plezier voor in”, sluit Antje Wimke af.