LDODK verliest eerste wedstrijd tegen TOP met 24-20

Ondanks de steun van een grote schare meegereisde supporters uit Friesland kon LDODK/Rinsma Fashion niet voorkomen dat TOP/Quoratio de eerste wedstrijd van de play-offs in haar voordeel besliste. In een sfeervolle sporthal in Sassenheim bleek de thuisploeg duidelijk de sterkste. Een 24-20 eindstand was geenszins geflatteerd.

“Tja, verdedigend hebben we het best wel goed gedaan, daar lag het echt niet aan,” blikt een teleurgestelde André Zwart terug, direct na de wedstrijd. “Maar aanvallend kwamen we er vandaag totaal niet aan te pas.” De aanvoerder legde daarmee direct de vinger op de zere plek. Een bijzonder sterk verdedigend TOP wist het aanvalsspel van LDODK gedurende de gehele wedstrijd te ontregelen. En dat gold met name voor het aanvalsvak van Zwart zelf, die een lastige middag had tegen Mick Snel. Terwijl Jet Hendriks, ’s lands beste verdedigster, zich vastbeet in Femke Faber. Daarmee werden meteen de belangrijkste aanvallende angels uit dit vak gehaald.

In de eerste helft bleef de schade nog enigszins beperkt, doordat het andere aanvalsvak “over had” en wel in staat was om via Erwin Zwart, Friso Boode en Marjolijn Kroon tot scoren te komen. Tevens kwam ook TOP in die eerste helft niet gemakkelijk tot scoren. LDODK verdedigde eveneens scherp, waardoor het verschil bij rust overbrugbaar leek: 13-11.
In de tweede helft trachtte coach Erik Wolsink met een aantal tactische omzettingen het eerste aanvalsvak van nieuwe impulsen te voorzien door Kroon naast Faber te positioneren. Maar in plaats van dat LDODK dichterbij kwam, gebeurde juist het tegenovergestelde. Bij 15-12 liepen de Sassenheimers, mede door vier strafworpen op rij binnen vijf minuten uit naar 20-12 en was de wedstrijd gespeeld. De gebroeders Zwart werden vervolgens nog wel naast elkaar geplaatst in het andere aanvalsvak. LDODK kwam nog wel iets terug, maar het kwaad was reeds geschied. “We waren vandaag gewoon niet goed genoeg. Zo simpel is het. Vooral in de tweede helft hebben we ook veel te veel vrije ballen en stippen weggegeven.”

Toch blijft Zwart hoopvol gestemd. “Kijk, we hebben nog wel het een en ander te bespreken, dat is duidelijk. Het moet wel iets beter dan vandaag. Maar onze overtuiging is niet meteen weg. We weten wat we kunnen en dat hebben we ook eerder laten zien. En ach, er is nog niets verloren. Toen we hier naar toe kwamen, wisten we dat we drie wedstrijden moesten winnen en in feite is dat helemaal niet veranderd. We moeten nog steeds drie wedstrijden winnen.”

De eerste van die hopelijk nog drie wedstrijden is komende zaterdag 1 april om 20.00 uur in Sporthal Kortezwaag. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.