LDODK geen landskampioen

Vooraf leken de kansen fifty-fifty, maar in de veldfinale – om het kampioenschap van Nederland – bleek Blauw-Wit (A) de betere ploeg. Na drie minuten spelen in de tweede helft was de wedstrijd gespeeld en was LDODK/Rinsma Fashion niet in staat om nog aan te haken. Eindstand: 12-22. Een zure nederlaag aan het slot van een prachtig seizoen.

Er hing een mooie ambiance in Bennekom: veel publiek en mooi zomerweer. Maar voor de spelers was het warm om te spelen.
LDODK begon goed. Het eerste schot van Marjolijn Kroon was gelijk een doelpunt, 1-0. Na de 1-1 was LDODK de betere ploeg. De aanvallen werden geduldig neergezet en verdedigend hield LDODK het goed dicht. Een 4-1 voorsprong gaf de verhoudingen op dat moment goed weer. Langzamerhand kwam kreeg Blauw-Wit meer grip op de wedstrijd en kwamen de Amsterdammers dichterbij (4-3). Na twintig minuten spelen stonden de ploegen voor het eerst op gelijke hoogte: 6-6. In die fase zag je dat LDODK het lastiger kreeg: werden in het begin de lange, geduldige aanvallen nog bekroond met een doelpunt, nu was er van het goede schot weinig meer over. En dus had er meer dynamiek in het spel moeten komen. Dat lukte niet en het spel werd daarmee voorspelbaar en te traag: het achterverdedigen van Blauw-Wit (vooral in 1 vak), pakte daarmee goed uit.
Met nog een paar minuten spelen, kwam LDODK door een goed doelpunt van Friso Bode nog eenmaal op voorsprong, daar zette Blauw-Wit valk voor het rustsignaal nog twee doelpunten tegenover: 7-8.

Blauw-Wit kwam zeer goed uit de kleedkamers. Binnen drie minuten schoot Blauw-Wit vier keer raak: 7-12. LDODK probeerde nog wel aan te haken, maar de wedstrijd was gespeeld. LDODK was niet bij machte het tij te keren. Het veldspel was onvoldoende en datzelfde gold voor het schot. Coach Erik Wolsink probeerde nog wat door Feiko de Vreede een paar keer aanvallend in het veld te brengen. Zijn eerste balcontact was gelijk raak en ook in een latere aanval scoorde hij nogmaals. Maar LDODK kwam er simpelweg niet aan te pas. De LDODK-schutters konden het verschil niet maken en ‘it woe gewoan net mear’. Het verschil in doelpunten liep in de loop van de tweede helft steeds verder op en eindigde op 12-22.
Jurjen Bosma was na afloop duidelijk in zijn conclusie: ‘’We hebben hier terecht verloren. We hadden een off-day en wel op het slechtste moment: in de finale. We hebben dit seizoen twee keer de play-offs gehaald en als je dan zo ver komt, dan wil je de wedstrijd winnen ook. Vorige week ging het zó goed tegen PKC en dan is het een grote teleurstelling dat je er vandaag niet staat. Natuurlijk blikken we over een aantal dagen terug op een heel mooi seizoen, maar nu even niet.”