Erik Wolsink en Henk Jan Mulder: Een samenwerking op gevoel

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nog voor het seizoen hadden Erik Wolsink en Henk Jan Mulder al zeker vijftien uur met elkaar zitten praten over korfbal. Met de ervaren Mulder aan zijn zijde verwacht Wolsink dat LDODK/Rinsma Fashion dit seizoen opnieuw mee gaat doen om de prijzen. “Het beste van ons tweeën moet bij de groep terechtkomen. Die samenwerking gaat op gevoel en tot nu toe heel goed.”

De mannen beginnen te lachen als hun eerste serieuze kennismaking ter sprake komt. “Dat was bij een hotel in Wolvega”, vertelt Erik. “We waren zo goed met elkaar in gesprek, dat we er op een gegeven moment uit moesten. De bar ging dicht, ze wilden opruimen en afsluiten. Toen zijn we ergens anders gewoon verder gegaan.” De klik was er meteen, zoveel was duidelijk.

Henk Jan werkte vorig seizoen bij Nic. in Groningen. Met die ploeg verraste hij vriend en vijand door de play-offs in de zaalhoofdklasse te bereiken. Toch was er geen twijfel toen LDODK informeerde of hij iets voelde voor een overstap. Henk Jan was een van de kandidaten voor het hoofdtrainerschap bij Koog Zaandijk, maar liet die kans na een eerste gesprek met LDODK bewust lopen. “Ik zat prima bij Nic., KZ was voor mij ook absoluut een aantrekkelijke optie, maar dit is een geweldige kans. LDODK heeft een topselectie. Bovendien is Gorredijk vanuit Drachten even wat dichterbij dan Koog aan de Zaan.”

Wolsink had een nadrukkelijke wens om dit jaar assistentie te krijgen van een gelouterde, fanatieke trainer. “De club wil kampioen worden. Dan heb je een staf nodig die daarbij past. Henk Jan is voor mij een geweldige sparringpartner. Je moet niet iemand hebben die alleen maar ‘ja’ zegt en verder
tevreden is als hij de bidons mag vullen. Henk Jan komt ook echt om te leren en een nog betere coach te worden. Onze korfbalvisies sluiten heel goed op elkaar aan, maar we kunnen ook prima discussiëren over details of de aanpak van bepaalde onderdelen.”

De extra ogen zijn welkom. Erik: “In een korfbalwedstrijd zitten circa tweeduizend acties. Die kun je niet allemaal in je eentje waarnemen. Henk Jan is daarbij een echt trainersbeest, echt. Hij kan fantastische trainingen in elkaar zetten en heeft een scherp oog voor detail. Die trainingsdoelen spreken we vooraf door. Vroeger was ik ook een detailfreak. Dat ik dat nu meer los kan laten geeft mij de kans om meer te observeren en de samenhang binnen de groep te begeleiden. We willen immers dat iedereen binnen zijn kwaliteiten groeit en meer rendeert. Dat is belangrijk, maar ook het moeilijkste op topniveau.”

Het duo – of eigenlijk trio, want Marjo de Haan is ook een belangrijke schakel in de technische staf – volgt de lijnen van het Tuckman-model voor groepsvorming. Erik: “Forming, storming, norming, performing. In de vormingsfase maak je je selectie, bepaal je de discipline en stop je de koppies vol met informatie. Daarna komt de stormfase, waarin het team hechter wordt en vertrouwen met elkaar opbouwt, ook door dingen tegen elkaar uit te spreken. Want natuurlijk is er weleens ruis op de lijn.”

In de normfase staat iedereen vervolgens voor elkaar op en ontstaat er een volwaardige manier van samenwerking. “Dat geeft identiteit aan het team. En in de prestatiefase gaat het er uiteraard om samen de doelen te bereiken en zelf beslissingen te kunnen nemen om dat te bereiken.” Dat alles bij elkaar opgeteld moet tot sterke prestaties in de competitie leiden.

Al hoeft dat volgens Erik en Henk Jan niet per se al vanaf de eerste wedstrijd zo te zijn. “We werken heel duidelijk naar de play-offs toe. Dáár moet het gebeuren. Stel: je wint alles in de competitie, maar bent aan het eind niet goed genoeg meer. Dan heb je uiteindelijk niks aan je seizoen.”

LDODK speelde vorig jaar in de tweede competitiehelft bijvoorbeeld ook een stuk moeizamer. “Fysiek liepen we vaak in de laatste tien minuten tegen een muur op”, weet Erik. “Daarom richten we ons seizoen qua topfitheid en vorm nu iets anders in.” Henk Jan, voorgaande jaren veelvuldig toeschouwer langs de lijn: “Ik zie nu al dat het team zich bewuster is van hoe ze een wedstrijd uit moeten spelen. Dat is winst.”
De coaches kijken uit naar de start zondagmiddag. “Het kriebelt overal”, lacht Erik. “Wat gaat het dit seizoen brengen? Die nieuwsgierigheid is het mooiste wat er is.”

Videoanalyse

Het analyseren van beelden van tegenstanders wordt ieder jaar professioneler. “We werken met het programma TeamTV, maar dankzij de videomannen Bert de Vreede en Jelle Hofstra halen we nog veel meer uit het programma dan we deden”, vertelt Erik. “Een druk op de knop en ik heb alle aanvallen van het vak van André Zwart, of alle vrije ballen van de dames van TOP. Dat is heel fijn werken.” Dit seizoen gebruikt LDODK voor de wedstrijdbesprekingen via videobeelden een speciale ruimte in de voormalige basisschool De Flambou. Die plek heeft meer rust dan de kantine van Kortezwaag die tot nu toe werd gebruikt.

Laatste seizoen

Erik Wolsink heeft binnen LDODK bekendgemaakt dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen als hoofdcoach in Terwispel en Gorredijk. “Ik heb eigenlijk altijd maximaal drie jaar bij een club gewerkt. Dan is het ook tijd voor verfrissing. Alleen als de samenstelling van een selectie heel erg verandert, zou een langere periode een optie zijn. Bij LDODK is de kern heel vast.” Afgelopen seizoen haalde LDODK met Wolsink de play-offs in de Korfbal League en de finale op het veld. Hij is niet van plan de komende maanden uit te buiken. “Ik wil heel graag afsluiten met een titel en daarvoor zullen we vol aan de bak moeten.”

Voorzitter Gouke de Vries hoopt met Erik die laatste stap te kunnen maken. “Erik heeft onze selectie en club veel zelfvertrouwen en bravoure gegeven. Met zijn uitstraling langs de kant geeft hij spelers automatisch vertrouwen dat ze wedstrijden kunnen winnen. We gingen erin geloven dat we topploegen konden verslaan en de stap naar de top konden maken. Dat is inmiddels gelukt.”

Foto’s: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl

Dit artikel is onderdeel van de LDODK-special van Sa!. Meer lezen? Klik hier voor de digitale editie.

Deel dit artikel op: